Thursday, November 27, 2014

baby irfan memasuki umur 7 bulan

assalammualaikum =)

citer pasal abang amal dah
abang iman pun dah
jom ler mama citer pasal abang irfan plak
'abang' irfan????
muahahahahaha
baby irfan aje udah :p


lg 3 hari  (30 november 2014) genap umur baby irfan 7bulan
penjam celik kejap jer rasa dah 7bulan
terasa2 lagi parahnya ketika mengandungkan dia dulu huhuhu
tapi berbaloi amat...see a new baby in the house!
syukur alhamdulillah

semalam baru pi check up dan imunisasi utk 6bln
berat: 7.3kg
tinggi: 70cm

dah "laju" menyusur ke sana ke sini
dah angkat2 punggung dan tangan ala2 nak merangkak gitu
tak lama lagi ler ni

 cuba tgk btl2 iras wajah sape?
ya, iras abg iman
sgt kamceng dgn abg iman ni
perangai takut org dan ciwek tu pun ikut abg iman
cuma warna kulit ikut abg amal sket hahaha
nmpk tu meleleh2 air mata
dia bkn menangis ya, dia tgh poo poo dgn penuh semangat waja hahaha
smpi meleleh2 air mata dok meneran 

tetiba plak keluar pic selfie mama dan irfan
next pic please!

dah melata perginya
lambakkan toys dia depan mata
tak peduli pun huhuhu
dia lagi suka pi dekat2 kacau abg iman dan abg amal main

seronok sgt dpt main koleksi pemadam abg amal

nmpk tu, dah jauh ke sana

dok tgk wajah sendiri kat cermin yg ada pd coffe table tu

haaaaaaaa dah makin jauh, mcm nak ke lapik kaki depan toilet tu

oit kotor tu sayang!
cepat2 en.suami bangun pi ambik dia bawa ke living hall semula

moga terus membesar dgn sihat ya irfan
sonok tgk dia makan bubur
satu lagi penyakit abg iman pindah ke dia
susah tido malam huwwaaaaaaa
sabor aje lah

itu dulu, bye semua!

Wednesday, November 26, 2014

abang iman - 8thn - potong

assalammualaikum =)

nak share cerita tentang abang iman pula
prestasi akademik thn ni merudum huhuhu
sek keb nom 10 dan sek agama nom 9
masih top 10? alarrr mama taknak top 10. mama nak at least top 5
akibatnya mama pun segera pi beli buku2 latihan utk iman dan amal
cuti sekolah ni wajib study 1 jam siang dan 1 jam malam
kecuali klu ada perkara yg menghalang, mcm sekarang. ok takpe.
apapun, iman dgn bangganya menyatakan yg dia dilantik jadi pengawas sekolah utk sesi 2015

tak percaya
iyerlah,. periksa nom 10 tuh huhuhu
tp teacher huda kata perlantikan ni bkn hanya berdasarkan akademik semata
ok fine..iman bab2 expose diri dan ringan tulang itu mmg the best hahaha
tp bila baca surat perlantikan ni, seram plak bila di tulis jawatan akan ditarik jika prestasi dlm akademik merudum
moga anak mama cemerlang thn depan insyaallah
tak sabar nak tgk iman berbaju biru ihikk

keperluan persekolahan anak2 utk tahun depan dah 90% selesai
tinggal lg nak beli songkok dan sampin pengawas iman serta baju tadika kemas utk amal
baju sekolah semua sy tukar baru
klu ko tgk baju sek iman perghhhhhh rendam anak ikan pun anak ikan blh mati
jenuh mama sental dan rendam dgn clorox, tak jalan.
nak bagi org pun tak smpi hati
jadi mama dah pun selamat sisishkan semua dlm tong sampah
kalau disimpan pun nak buat apa...peradak? i dont like..
ok nak bgtau ni, korang jgn terkejut tau harga barang2 sekolah semuaaaaa dah naik harga huhuhuhu
tahun lepas selai baju kemeja canggih rm29.90
tahun ni dah jadi rm34.90
bila dicongak2..memandangkan nak beli baru semua
maka kami beli brand biasa2 aje tapi harga tetp mahal huwwaaaaaa
mula2 pi beli kat pasaraya sakan
aku bengang btl dgn pekerja2 kat sana
dr cashier smpi ke pembantu semuaaaaaaa lembab
tapi beli juga lar separuh kat situ
pastu ke arked man, 
staf mcm nak taknak layan sebab depa baru nak keluarkan stock pakaian sekolah dr kotak
ok blah.
pergi pasaraya tenten plak
haaaaaaaa pujian 100% buat adik yg kerja kat situ yg sgtttt cekap bantu aku pilih pakaian dan keperluan sekolah utk anak2 aku
lepas bayar, masa nak kuar tu sempat aku lemparkan pujian yg mengundang senyum dibibir mereka :-)
total damage rm600++ guna duit kutu u all hahaha

25 november 2014
abg iman masuk jawiiiiiiii

 elok aje dia ha...mama semangat berbaju kurung nak mengiringi anak ke klinik utk potong haha

pastuuuuu sampai klinik dia dah mula takut2
dia turn ke-3. 2 org sblm dia ok aje
bila smpi turn dia, maka masuklah dia dgn en.suami
mama tak masuk ok, mama takut huhuhu
tetiba
mama dgr suara abg iman meraung kuat
SAAAAAKKKKKKIIITTTTTTTTTT!!!
OMGOMGOMGOMG
mama kat luar dah gelabah
pastu dgr abg iman nangis2 kuat sambil tanya dah ke belum dah ke belum
drama sgt
budak2 lain yg tgh tggu turn dah mula gelabah
smpi ke sudah mama dgr dia bersuara kuat sambil nangis tanya dah ke blm dah ke blm..
yg sakit mula2 td masa doc tu bg injection ler tu huhuhu

ni pic yg mama snap masa dia keluar dr bilik operasi
dah takde air mata, malu ler wei org ramai kat luar kan
kengkang2 dia jalan. kesian sgt
ni abg iman bila baca entry mama ni nnt mesti senyum sorang2 hahaha

 sampai umah pun ok aje ha
alhamdulillah

jom tgk pic iman dalam bilik operasi yg en.suami snap
iman senyum ek masa baca entry ni hahaha
inilah abg iman masa kena potong
ingat tu :p


nampak tak bibir dia pucat?

doctor nak inject dah. nampak tu?

 uwwwaaaaaa sakiittt!!!!

 alololololo sian sgt anak mama...
u are still my little boy walau dah selamat potong

alhamdulillah..dah selesai semua
ni jap lagi mama nak pi jaga exam spm lg
abg iman dan abg amal dok dgr atuk elok2 ya
abah pun ada kelas lg hari ni
baby irfan dok dgn mak ya, ptg abah ambik

ok itu dulu, bye semua!

Sunday, November 23, 2014

laughing baby

assalammualaikum =)

Joy Is A Net Of Love By Which You Can Catch Souls - mother teresa






muhammad irfan hadiy @ his 6 months old ~ 30 Oktober 2014

mama love you soooo much!

itu dulu...bye semua!

Saturday, November 22, 2014

Amal - PASTI - 5 Tahun

assalammualaikum =)

yeayyyyy dah cuti sekolah!
walaupun kerja2 percetakan slip PBS T1 dan T2 blm selesai, takpe..dateline lambat lagi hahaha

ok nak abadikan di sini kecemerlangan anak nom.2 sy di PASTI Al-Huda.
alhamdulillah..sepanjang 2014 ni, amal menunjukkan minat yg mendalam untuk belajar.
jarang sekali berlaku adegan air mata tika nak bgn pagi.
kerja2 sekolah dapat disiapkan on time..kalau tak siap sgt takut ok.
kesannya mmg ketara bila cikgu bagi kerja sekolah tiap2 hari ni, dah jadi habit dia utk buka buku dan menulis seiap malam. 
hinggakan dlm minggu terakhir persekolahan ni, dah takde homewrok dr cikgu, dia masih nak buka buku nak menulis, mcm ketagih. ketagih yg amat berfaedah.
beza dgn abg iman..dulu dia kat kat pra. pra sekolah mmg tak bagi homework utk pljr siapkan. kesannya, sekarang ni abg iman agak liat nak buat homework. ok ada pro dan con di situ. takpe..kita sebagai ibu bapa, kena handle supaya ia jadi seimbang. itu peranan ibu bapa, bkn menyalahkan cara cikgu mengajar di sekolah. 

16 November 2014
Majlis konvokesyen dan Anugerah Pelajar Cemerlang PASTI kawasan sabak bernam
di dewan rakyat sabak bernam
dekat je dgn umah..dlm 5min je ke sana
masa hari sukan tempoh hari, abah yg bawa amal..maka kali ni mama pulak. abah dok umah jaga baby irfan dan abg iman hehe

alolololo handsomenya anak mama ni
alhamdulillah amal dpt nom 2 dalam peperiksaan akhir tahun kategori umur 5thn
tu yg dijemput dtg ke hari graduasi ni utk terima hadiah
actually hr graduasi ni more to 6thn lar kan

 anak manja mama...manja sgt! lagi manja dr baby irfan...agaknya

 tiba di dewan rakyat, geng dia blm smpi. tunggu jap dlm 5min gitu, barulah ustazah dan budak2 yg lain tiba. ok makan dulu

 simple but very nice stage

saya serah jer amal kat ustzahnya. biar ustazah yg urus. amal pun nampak bkn main happy dgn kawan2
tetiba..tgh mama duduk sebagai penonton, dtg amal dgn memakai jubah
wahhhhhhhhh berbunga2 hati mama

amal kata, ustazah suruh mama ambik gambar dulu


 lama juga nak tggu turn dia naik stage
moga kenangan ini akan menyuntik aura positif utk amal lbh rajin belajar 

 mama very proud of u sayang!

 di belakang pentas

bersama kawan2..5thn dan 6thn

alhamdulillah..dpt juga mama catatkan kenangan indah ini di sini
untuk amal kesayangan mama
thn depan amal akan masuk tadika kemas pula
mama harap amal akan muncul sebagai pelajar terbaik, insyaallah
bkn rezeki amal utk ke pra sekolah, permohonan di tolak
takpe, mama yakin di mana2 pun kita blh berjaya kalau kena dgn usahanya

itu dulu..bye semua!