FOLLOWERS

Wednesday, July 29, 2015

Hari Raya Pertama 2015

assalammualaikum =)

aku citer ringkas2 je mengenai hari raya pertama kami ya.
in fact tak dpt ambik pic byk pun sbb aku lbh banyak bersama camera brand irfan.
elok masa raya ni dia baru dapat kaki dlm seminggu dua.
ligat berjalan ke hulu ke hilir.
takde arr aku nak kejor. pantau dgn mata je hahaha
sbb dia punya ligat ikut sepupu2 dia main sama. sesekali jatuh. nangis. ada lar yg beso2 tu pujuk. klu tak jalan pujuk..depa angkat bawak ke mama..baru ok. so takde lar mama nak kena bgn duduk bgn duduk sgt.

en.suami ku baru balik dr solat raya masa ni.
gamba sblm solat non hado. busy aku menyiapkan 4 teruna ni.
tahun ni 1st time amal pi solat raya. dia excited sbb cikgu dah ajar mcm mana nak solat raya masa kat sek katanya. klu cikgu ajar semua dia nak buat.
tp pagi tu susah gak nak kejut bgn, siap ada adegan rengek2 dan akhirnya bertukar jd ugutan dr mama. baru dia bgn tido pi mandi. 

balik dr solat baru iman amal makan..tu pun makan yg ringan2 aje dulu. 

makan sambil tgk tv. 

raya tahun ni mmg milik budak kecik ni.
dah ler baru baik demam masa ni, mmg ligat wei

 sebelum tukar uniform, abah ajak semua bergambar dulu. klu tangguh lagi, mmg takde lar jawapnya gambo kami pakai sedondon.

 2 hari sebelum raya kami bawak 3 hero ni botak kepala. 
so senang nak cam anak2 aku masa beraya kat rumah sedara mara hahaha
bila ada yg tanya anak2 azimah yg mana, aku jawap je semua yg botak kepala :p

semua celah dia masuk

ini pic yg palinggggggg mama suka.
cak!
mmg dia cukup suka main cak2 sekarang ni..pastu ketawa alolololo..masa ni lar aku rasa nak ada baby lg.
eh?!

gigi atas ada 4, gigi bawah ada 5...emmm not sure. ptg ni aku kira btl2 huhu

 raya kami

no words can describe how much i love my family. 

 yeayyyy semua tgk camera! akhirnya dpt jugak pic yg blh consider proper mcm ni. 

cantik tak baju dan tudung raya tuan tanah? hihihi...
tudung raya yg dah byk kali pakai hahaha
janji match dgn baju
mmg suka sgt dgn tudung koleksi mawaddah ni.
now klu dgn anak2 aku jarang pakai bawal dah. ko tau lar kan bila kena kepit handbag dua tangan brand irfan, habis tudung bawal renyuk2 senget2 ditariknya.
tudung sarung mcm ni lbh practical.

lepas solat jumaat baru kami ke rumah sedara mara tepi2 rumah mak ni.
masa ni semua dah tukar uniform, kecuali mama.
tak kose aku nak iron baju lain plak.
ni kat halaman rumah arwah paklong. 

ni pun kat depan rumah arwah paklong. 
ok mama sukaaaaaaa sgt tgk pic ni. 
semua nampak happy,
sayang sgt kat kamu ber-4 ketat2.

belah malam..kami tak kemana pun. layan tv aje. pastu tido.
itu je kisah raya pertama kami di rumah mak kat parit 9, sekinchan. 
makannnnn je banyak. maklumlah raya.
habis terus diet aku ke mana hahaha

itu dulu...bye semua!

Thursday, July 23, 2015

kisah kasut

assalammualaikum =)

kenangan sgt semua ni pada aku. tu sebab aku tulis pasal ni kat dlm blog aku. 


sejak aidilfitri 2014 hingga penghujung Ramadhan 2015 (sebelum cuti raya), inilah kasut kerja aku. 
kiranya ini kasut raya 2014. memang sedap sgt pakai sandal crocodile ni. ringan je. walaupun iman penah kata kasut ni cantik mcm kasut atuk, aku tak kira, janji sedap pakai...maklumlah aku kan sakit lutut. menjelang aidilfitri tahun ni, keadaan kasut merah mmg dah uzur. mmg dah beli sandal raya lain utk 2015, tp takde niat pun nak pakai kasut baru tu ke tempat kerja sbb kasut merah ni masih the best. nampak tak wlupun aku pakai baju hijau, kasut merah tetap ku sarung tanpa ku peduli apa org nak kata muahahha
kena plak mggu aku pakai handbag pink...(tetiap mggu aku mesti tukar handbag) maka hasilnya handbag pink, baju hijau kasut merah tudung apa pun blh hahaha
hodoh tak hodoh ar aku ke tempat keje.
nak dijadikan cerita, mggu last sblm cuti hari raya hr tu, pdp aku kena observe dgn puan pengetua. blh tahan arr prepare..siap bawah set hot wheel anak2 ke sekolah utk dijadikan bbm.

 alhamdulillah...syukur sgt2. berbaloi rasanya.
so mcm biasa ada lar sesi perjumpaan dgn pengetua lepas dia observe pdp tu.
jumpa kat bilik pengetua.
mmg redha je klu boss nak komen apa pun. pasti dia lbh berpengalaman, dan setiap teguran dia adalah utk aku perbaiki mana yg salah dan kurang. 
dup dap juga heartbeat aku masa melangkah masuk ke bilik boss masa tu.
korang tau tak satu-satunya perkara yg dia tegur aku adalah pasal kasut merah aku hahaha
serius wei aku gelak besar depan pengetua masa tu. mmg tak sangka sgt2 dia akan tegur pasal ni.
aku pun satu, dah tau nak kena observe, pakailar kasut bersarung patutnya. ni tak...sandal merah ni jugak yg aku bawak masuk lab hahaha
mmg tak terlintas langsung aku pagi tu nak pakai kasut yg lbh proper. ada je..tp tak sedap pakai wei. klu terpaksa je aku pakai.
pn pengetua kata, kita kena ikut professionalism keguruan, pakai kasut bertutup ke sekolah. 
dlm gelak2 tu aku cakap..aku sakit lutut, tak larat nak pakai kasut sarung.
puan siap bg idea utk aku beli kasut yg mahal sket brand mcm hush puppies, or scholl..insyaallah selesa pakai dan tak sakit kaki katanya.
aku pun sengih2...mengangguk...sambil kata ok insyaallah lepas raya saya mula pakai kasut sarung.
malu wei...mcm budak baru posting je kena tegur pasal benda ni huhuhu 

maka ini hasilnya...
kugagahkan keluar RM melabur beli kasut hitam hush puppies demi kerana SYMP hahaha
so mulai hari ni (semalam aku masih pakai kasut merah clark yg beli kat vietnam) aku pun berkasut hitam ke sekolah huhuhu
good bye sandal merah crocodile..jasamu amat di kenang.
ku kan tetap bersama mu di luar waktu kerja huhuhuhu
kepada kasut hitam hush puppies baru ku, moga kau mesra dgn kedua2 lutut ku ini hokay?
jgn mengada2 nak mintak geget..aku tak percaya dgn petua tu hahaha

itu aje merepek hari ni..harap2 boss tak baca entry aku ni. klu boss baca pun, harap2 boss anggap je entry ni sebagai bahan jenaka utk mencetus senyum di bibir boss.
serious puan, kenangan puan menegur kasut merah saya akan kekal dlm ingatan selagi hayat di kandungan badan insyaallah. 
akan sy ceritakan kisah ini pada anak menantu sy kelak, di ptg2 hari sambil bermain dgn cucu waktu tu ecewah...

itu aje..bye semua!

Wednesday, July 22, 2015

Dugaan Ramadhan dan Aidilfitri 2015

Assalammualaikum =)

hari ni udah start keje huhuhuhu. raya ke-6 dah keje. apa nak buat dah namanya servant kan, redho je lah. pagi td hantar baby irfan ke rumah pengasuh, punya dia meraung takmo pegi kat mak dia. punya lar dia peluk mama kuat pg td taknak lepas. adeh, sentap juga rasa hati mama tgk dia. ikut hati nak sorok dia dlm handbag, bawak ke sekolah hahaha.
tahun ni Ramadhan dan Syawal sy punya kisah tersendiri. ujian dr Allah SWT, anak2 tak sihat memanjang. awal ramadhan, tiga2 demam. susah hati sgt mama masa tu, khuatir kalau melarat smpi kena masuk ward lg huhuhu..i tak rela berpuasa di wad hospital huhuhu. tiga2 dpt antibiotik, maka iman terpaksa tinggal puasa 8 hari. kesian dia, punya berkobar2 nak puasa penuh tahun ni. alhamdulillah..tak melarat. bila dah sembuh..selang seminggu lepas tu baby irfan demam lagi. masa tu tinggal beberapa hari je lagi nak raya. CRK mama tahun ni mmg dah habis. terpaksa bergtg pd mc dr belas ihsan doktor. baby irfan dpt antibiotik 2nd level. alhamdulilah sehari seblm raya, demam dah takde. raya ke-2 pula, hampir 1 rumah kat kg di serang cirit birit. amal ok lg masa tu. ptg raya ke-2 amal dah start demam dan cirit birit. mlm tu mmg teruk, siap muntah berkali2..suhu badan tinggi... cirit-birit yg teruk. pagi raya-3 dia dah lembik. phewwwwww mmg mencabar sgt masa ni. sepatutnya pagi raya ke-3 kami dah gerak ke kk pula. terpaksa hold dulu. bawak di ke klinik. mcm2 ubat dapat. tgh hari tu balik ke vck dulu. sentiasa pantau keadaan amal, bg dia minum byk2. ptg tu, dlm kul 5.30pm kami gerak juga balik kk. pakaikan amal diapers siap2, mujur my kakak bg diapers anak dia saiz xl 3 keping. amal kurus, so muat lar. kesian dia, x selesa. sepanjang perjalanan all boys tido. lega mama. alhamdulillah..semalam, raya ke-5, amal dah sihat. no more cirit birit. hari ni, semua sekolah.

 tahun ni tema kami warna pink. 
at first semua taknak, tapi mama guna kuasa veto.
mereka pasrah hahaha

gambar yang cun2 byk dlm kamera, blm dpt transfer.

 susah btl baby irfan nak tgk kamera hahaha
sonok tgk dia beraya tahun ni sbb dia dah dpt kaki.
terkedek ke sana ke mari alolololo comel sgt

salam aidilfitri dan maaf zahir batin dr kami sekeluarga 
buat semua blog reader di luar sana

itu dulu, nnt sambung lagi. 

babai!
Designed by UMIESUEstudio 2014 : TEACHER AZIMAH