FOLLOWERS

Friday, June 24, 2016

checklist persiapan raya yang belum selesai

assalammualaikum =)

stress dgn kerja2 kat sekolah.
aku bukan jenis yg bertangguh kerja. tapi still berderet kerja dlm to-do-list
sbb kerja tu tak pernah habis.
asik bertambahhhhhh jer.
aku bukan robot.
aku manusia yg kenal erti penat dan sebagainya.
Allahuakbar.
stress.
moh ler kita layan benda yg indah2...cthnya persiapan nak raya ni miahahahaaa

ada beberapa je lagi yang belum selesai:

~ songkok raya all boys
~ sampin irfan dan abg iman
~ seluar raya en.suami. penting ni sbb nak match dgn kurta dia. 
~ masuk duit raya dalam sampul raya

ahad ni cleaner dtg rumah untuk cont cuci rumah.
last wk dah dtg sekali untuk buang sawang, cuci kipas lap habuk2 yg suka je dtg balik habuk2 ni.
ahad ni dtg lg utk cuci tingkap dan grill serta cuci toilet..maybe cuci peti ais sekali.
setel urusan rumah sendiri.

sabtu depan plak cleaner akan dtg ke rumah mak di kg juga untuk urusan pembersihan rumah.
heyyyy kata nak raya! hahaha

oh ya, kat villa comel kami tahun ni takde ganti apa2 yg baru pun melainkan hamparan baru di ruang tamu. tikar lama tu dah teruk sgt dah tercabut2 dan tajam..agak bahaya utk anak2.

kami plan hujung tahun ni nak cat wall dalam rumah and tukar sofa. sebelum raya tak sempat buat. 

the best part is deco raya tahun ni bertemakan #ToysEverywhere

mana tak nya..anak2 aku gasak main kat ruang tamu
layan je lah.
tapi mama akan pastikan toys tu semua dlm keadaan tersusun dgn baik.
bila ada yg nak dtg beraya nnt, hangkut je semua sumbat dlm bilik anak2 hahaha

ni sebahagian toys kat ruang tamu. 
nmpk tu leka dia bermain kat situ.

itu ajelah. 
nak hadap kerja ni.
bye semua!

Monday, June 20, 2016

nak raya dah

assalammualaikum =)

alhamdulillah..dah 15 Ramadhan hari ni.
kejap je rasa masa berlalu.

malam td we all dah start main bunga api. mmg setiap tahun kami pasti akan main bunga api..salah satu cara nak rasa kemeriahan bulan puasa dan menjelang raya. 
elehhhh tipulah kalau korang tak pernah main bunga api kecik2 dulu kan??
saya, mmg puas main bunga api. mercun lagi byk ok.
mmg pengalaman tu sgt2 berharga bagi sy. pengalaman tu juga buat sy rindu sgt dgn arwah uwah (abg saya).
rugi rasanya kalau sy tak beri pengalaman seronoknya bermain bunga api kepada anak2
so setiap tahun ni dah jadi acara wajib.
ishhh susah btl guna ayat skema.
korang...rugiiiiii sgt kalau tak main bunga api hokay.
bila lagi nak bg anak2 rasa main.
sambil main tu ko pasang lagu raya kat handset perghhhhhhh best hokay.
mmg agak mahal dah bunga api skrng ni, tp bukan selalu, sethn sekali kannnnn

 tgk tu sengih panjang abg iman dpt main bunga api. 
dah berpuasa seharian, malamnya kita reward anak2 dgn bunga api.

 kalau dah ada bunga api, haruslah pasang pelita keliling rumah.
gigih en.suami check pelita lama kami, isi minyak bagai tgh hari semalam.
mujur cuaca tak panas. 
wahhhhhhhh meriah nak raya!

 kami susun pelita di atas pagar

 dan ada 3 yg dipacak kat sini supaya senang anak2 nak nyalakan bunga api.


 ni tahun pertama irfan enjoy main bunga api. last year dia masih takut. this year dia siap pegang percikan api tu huhuhu..
takpe, biar dia tau api itu panas. so lepas dah kena sekali tu, takdelah dia nak pegang lagi. just pegang di tempat sepatutnya.

 mcm2 gelagat anak

meriahnya raya! 

itu aje..bye semua!

Thursday, June 16, 2016

merengek

assalammualaikum =)

alhamdulillah kehidupan saya dan keluarga berjalan lancar seperti biasa. penuh dengan gelak tawa dan kekalutan anak2 hahaha
bulan puasa ni, cabaran utama sy dan suami adalah melatih abg amal utk berpuasa.
dia baru thn 1...5 oct ni baru cukup 7thn. badan kurus kering.
jadi sebagai mama..risau amat sgt tgk dia berpuasa.
tiada paksaan.
ikut pada kemampuan dia.
so hari ni kita semua dah 11 hari berpuasa, abg amal dah dpt puasa penuh 6 hari. tinggal 4 hari. hari ni blm tahu lg camne.
dah tu apa yg menjadi cabaran nya?
hahaha..cabaran nya adalah nak menahan dan melayan rengekan dia tu.
merengek oiiiiiii sgt2 merengek.
paling susah bila nak bgn sahur tu.
pujuk...pujuk...pujuk...tak jalan.
finally mama kena jugak bertempik pagi2 buta tu huwwwaaaaaaaa..pastu siap keluar ugutan nak tinggalkan dia bawah pokok pisang tepi kubur klu dia berterusan merengek mcm ni.
terus diam.
haaaaaa itulah amal. selalu kena marah dgn mama sbb kalau pujuk, level rengekan dia akan bertambah. nak bg turun, kena marah dia kena ugut dia. bila dia dah kembali normal, barulah mama pujuk2 dia ambik hati dia semula.
alahai anak mama hehehehe

tu blm cerita rengekan dia bila bgn tido ptg tu. klu tido lepas asar..confirm bila dia bgn dia akan tantrum. high level tantrum. bingit telinga dibuatnya.

moga nnt dah besar, amal jadi anak yg baik ya sayang..jgnlah ikut sgt panas baran mama ko ni.
buang jauh2 sifat tu, tak elok. 
ya sekarang, kalian dah tau perangai siapa yg dia ikut huuuuuuu


percayalah abg amal lebih kuat merengek dr irfan.
tp irfan lg gelap dr amal... ops!
sorry sayang hehehe

ok dah. bye semua!
Designed by UMIESUEstudio 2014 : TEACHER AZIMAH