Sunday, September 14, 2014

DIY project on weekend #8 ~ kotak kertas a4 utk susun atur cadar, selimut dll

Assalammualaikum =)

Weekend yg sgt indah! Memandangkan sekarang kami di rumah kakak di proton city, maka bgn pagi lps solat masih blh bermalas malasan..smpi ler sekarang hihihi. Tak perlu nak fikir keje rumah. Terbaik sgt.
Ok nak citer pasal diy project yg sempat dilaksanakan on last weekend. Dlm pd kalut2 baby irfan x sihat tu..sempat lg melaksanakan project ni. Kita up 1 pic dulu ya hehehe..



Ok ni susunan bhgn atas wardrobe pakaian kami. Actually dah ok dah. Tp saja gatal nak bg nafas baru kat sini. Maka sy pun google.. wahhhh mcm2 idea! Tp sy pilih idea dgn cost plg minimum..barulah diy kekdahnya kan hehehe..
Gigih lar minta kotak kertas a4 dr pejabat sek. Kebetulan br smpi bekalan kertas yg baru. Maka sy cop awal2 nak semua. Tp x blh ambik sekaligus..klu kotak dah 0 baru blh ambik. So take time juga nak dptkan 3 ketul hehe..
Pastu dah dapat kotak secukupnya, tiba masa nak wrap plak kotak2 tu bg cantik. Ok bab ni i kalah. Susahhhhhhh! Cukup ler saki dulu i wrap sendiri kotak diy diapers irfan..punya lar susah huhu.. teringat kak vin pernah citer dia minta student tlg wrap kan. Ok i pun tiru idea dia. Sekejap je budak2 ni tlg wrap dan hasilnya mmg sy puas hati. Tq ya anak2 murid teacher yg tlg wrap kotak2 ni...sayang kamu semua. Oh ya..pemilihan wraping paper kena pandai juga supaya hasilnya menyerlah. Wraping paper pun i dpt free..ambik dr stock kedai hubby dulu hehehe. Senang ckp, project ni 0-cost ok.
Ok moh kita tgk hasilnya...



Cun tak? Cun tak? Oh..puas hati sgt2. Wlu en.suami kata: nnt susah lar nak ambik cadar tu. I tak kisah..yg penting semuanya kelihatan lbh tersusun dan kemas. I buat label sekali kat kotak ni utk mudahkan ñak ambik nnt.



Klu omputih i rasa mesti depa susun kasut plak kat bhgn atas kotak2 ni utk memaksimumkan penggunaan ruang. Tp i tak tergamak plak nak letak kasut. Cuba u all tlg bg idea nak letak apa atas kotak ni ek.. Sekarang i dlm proses nak buat mcm ni utk wardrobe sebelah kiri plak. Yg ni belah kanan. Tp buat masa ni baru dpt 2 kotak kertas A4. Tunggu lg 1. Pastu wraping paper ladybird ni pun dah habis...akan guna corak lain pula nnt. Bila project tu dah siap i share lg kat cni ya?

So kwn2..jgn bazirkn kotak2 mcm ni ok. Wrap cantik2..blh juga jd storage box toys anak2.

Itu dulu...bye semua!

posted from Bloggeroid

Saturday, September 13, 2014

cuti bermula~ kisah my little irfan warded

assalammualaikum =)

alhamdulillah..hidup kembali ceria sebab cuti sekolah dah bermula.
walaupun cuma 9 hari tapi tu dah cukup meringankan kepala ni. 
banyak benda nak share di sini..tp tak sempat. 
sungguh saya berperang dgn masa dlm seminggu dua ni.
terkejar ke sana ke mari.

tentang baby irfan..
akhirnya irfan warded ahad lepas di hospital sabak bernam.
walaupun hasil x-ray menunjukkan tiada jangkitan kuman pada paru2 dia, tapi atas nasihat doktor baby irfan dimasukkan ke wad juga utk dapatkan nebulizer.
sebab utama: kahak mmg banyak kat trachea dia and dah masuk 2 minggu tak hilang2.
so doctor kata nebulizer dan antibiotik ubatnya
ok moh ler kita check in hospital huhuhu..

kesiannnnnn sgt. sedih hati mama tgk baby dlm keadaan mcm ni.
masa cucuk nak ambik darah tu, meraung dia wooo
runtun jiwa sgt hokay huhuhu

patutnya isnin tu mama kena pi meeting di smk puchong perdana..
dah anak dok spital melampau sgt kalau mama pi kerja jugak kan.
maka tak pi meeting le hari tu.

 alhamdulillah ptg isnin dah blh keluar ward
1 mlm jer dok wad
tp doc kata kena cont neb utk lg 3 hari.
sehari 2x pagi dan malam kena bawa baby irfan ke hospital ambik neb.
memandangkan selasa-khamis mama kena pi kem timss 
abah ler yg kena bawa huhuhu
berperang jiwa raga tau nak tinggalkan baby dlm keadaan tak sihat ni.
mama doa jer byk2 moga abah dpt handle semuanya dengan baik

 alhamdulilah..syukur sgt2 khamis malam lepas neb terakhir, doctor check lung irfan dah clear.
mmg dah hilang bunyi kahak tu
lega sgt2.
irfan...tak menangis lansung sepanjang sesi neb ni
mungkin gas tu buat dia rasa selesa...tido jer dia.

pagi jumaat.mama bawa irfan ke klinik utk check up 4 bln
berat irfan dah 6.34kg
tinggi 65cm
mmg nampak bulat..rasa sedap jer bila pegang dia.
dah meniarap..dah pusing2...
alhamdulillah..syukur ke hadrat mu Allah..

tinggal lagi isnin ni nak bawa abang amal pula jumpa paed.

itu dulu...bye semua!

Sunday, September 07, 2014

bronchiolitis?

assalammualaikum =|

tak blh nak senyum saat ni.
baby irfan, ahad 31 ogos 2014 dah mula batuk berkahak. 
isnin, 1 september 2014 mama kena out station 3 hari masa tu. ada bengkel timss.
so pagi isnin tu minta tlg en.suami bawa irfan ke klinik.
klinik nurulhuda tutup hari ni. so bawa ke klinik reddy di sabak bernam
dapat antibiotik warna pink dan ubat batuk warna hitam yg mengantuk tu.
5ml plak tu!
serious baby jadi khayal.
kesian sgt. dah ler nak kena tinggal ni.
rabu, mama balik dr bengkel tu, ambik baby dlm kul 5pm. 
merajuk dah tentu, xnak lansung tgk muka mama. 
tp i noticed dia dalam keadaan khayal..lembik. rupanya pengasuh bagi ubat jam 4.00pm td
 ish..kesin my baby. terus bg tek. alhamdulillah dia tak menolak. mmg nak sgt rupanya.
terus tido dlm keta masa tu.
so khamis i stopkan ubat batuk hitam tu, cont dgn ubat cair kahak yg dpt dr klinik nurulhuda masa dia umo 3bln hr tu.
hingga semalam, masih berkahak lagi. so mlm td i bawa dia ke klinik nurulhuda.
alahai...doctor ganti plak masa ni.
ok doctor ni check detail and she said that dia dgr bunyi kahak yg byk dlm paru2. 
suspect bronchiolitis. terus dapat surat utk refer hospital. takde dpt ubat pun. doc kata kena pi mlm td jugak. tp kalau pn tak bersedia, pantau dia mlm td and pagi ni mesti ke hospital.
high percentage baby akan warded.
mama speechless.
alhamdulillah malam td baby tido lena mcm biasa.
so ni tgh siap2 utk ke hospital sabak bernam. tggu baby bgn jer lagi.
kawan2..mohon doakan baby irfan cepat sihat ya?

mama rasa serabut. 
patutnya esok kena pi meeting kem timss di smk puchong perdana.
selasa-khamis masuk kem di kem bumi jati jalan kebun klang.
pastu jumaat khamis lepas dpt tau plak penaziran pbs bermula minggu depan. 
TA ni s/u PBS!!!!! oh noooooo
jumaat lepas pun takde kat sek sebab meeting di dewan tursina seksyen 6 shah alam.

apapunnnnnn i terpaksa tolak tepi semua benda2 lain sekarang ni.
priority milik baby irfan.
itu dulu ya...bye semua!

Wednesday, September 03, 2014

Akulah wira TIMSS

Assalammualaikum =)

TA tgh super duper busy sekarang ni. Rasa x cukup tgn kaki. Apapun takmo stress. Yerrr aku taknak stressss!!
TA tlh dilantik sbgi JU negeri kem TIMSS (trends in international mathematics and sciences study) 2015. Ramai ju negeri ni, bkn i sorang hehe.. ni baru habis attend bengkel melatih ju negeri. Citer kemudian lar. Apa yg pasti ada 3 kem yg TA kena handle lepas ni. Setiap kem 3 hari. Uwwaaaaaa kesian baby irfan kena tinggal byk kali. Termasuk bengkel melatih ju negeri ni total 12 hari dia kena tinggal huhuhuhu.. tu blm di kira meeting nya. Jumaat ni meeting kat shah alam. Isnin depan meeting lg. Uwwaaaa TA speechless. Dah x ter handle semua huhuhu... pt3 lagi huhuhu kesiannnnn budak form 3 i tau huuuuuu camne ni!
Akhir kata..aku hanya mentimun. Mereka itu durian huhuhu.



Wira lar sangattttttt

Itu dulu. Bye semua!

posted from Bloggeroid