FOLLOWERS

Thursday, July 21, 2016

Aidilfitri 2016

assalammualaikum =)

dapat satu tajuk pun entry raya 2016 jadilah bahahhaha. walaupun hr ni dah 17 syawal, tapi hr ni lah aku baru ada masa free sket nak update blog. tu pun sebab kelas pagi ni ada cikgu lain ambik. ikutkan lesson plan tak siap lagi. tp jap lagi lah, hadap blog dulu huhu... cerita pasal lesson plan, stress plak aku. punya lah berkali2 aku hntr lesson plan tak pernah culas setiap jumaat, tetiba last wk aku x hntr sbb x sempat siap. masa tu lahhhhhhh pk naikkan nama cikgu2 yg hantar lesson plan dgn ucapan tahniah bagai. mmg bad luck btl aku. 
so raya tahun ni sedondon merah lagi. walaupun x berapa nak dondon, sebab merah kami husband and wife berbeza sket dgn merah baju anak2, tp kira merah gak lah. aku dgn husband beli baju ready made online while anak2 beli baju melayu upin ipin kat jakel tu yg merah dia x berapa nak sama.

makin besar anak2 aku makin susah nak kawal utk semua nmpk steady depan kamera. kena plak kamera samsung j7 ni mmg teruk..maka redha ajelah. tahun ni beraya kat sekinchan dulu. pagi2 raya ke dua baru balik kuala kangsar. i suka aje..janji raya pertama kat umah mak sendiri hehe

dah semua elok tgk kamera, gambar goyang plak. pastu aku pun confuse nape aku kepak tgn lagu tu hahaha






percaya atau tak, raya ke-2 pun kami bantai pakai baju yg sama. ni gara2 keluarga besar belah husband nak ambik gambo raya kat studio. so lepas je ambik2 gambo kat sekinchan ni, kami semua tukar baju lain. husband dan iman dan amal dah pakai baju tu ke masjid, so hangit lar jugak tp dah angin2 kan ok kot hahaha. pelik beno rasanya raya pertama dgn kedua kami pakai baju sama. so mmg takdelah gambo raya hari ke-2. ni aku up gambo kami 5 beranak aje. gambo keluarga beso, gambo salam2..semua ada. ntah bila nak up pun aku tak sure kihkih...
itu ajelah. nnt2 bila berkesempatan aku update blog lagi. bye semua!

Tuesday, June 28, 2016

susun atur baru bilik anak2

assalammualaikum =)

mcm byk je masa aku update blog sekarang ni kan.
sebenarnya aku rehat jap dr jualan toys bulan puasa ni.
tak larat.
last pengeposan hari tu dlm minggu pertama puasa, pastu aku stop.
nnt lepas cuti raya continue semula belah guni.
alhamdulillah stock masih ada. jumaat ni pun masuk stock lg alhamdulillah sgt.

alkisah di kala org lain sibuk buat kuih raya, aku mmg xde lar nak buat hahaha.
microwave jd gajah putih dah kat dapur tu.
kebetulan warna dia pun putih. elok beno lar tu hahaha

aku dok sonok2 susun atur semula bilik anak2.
actually takdelah nak susun atur semula pun.
tapi terpaksa hahaha
sebenarnya kami ada beli locker lelong lepas prk hari tu.
locker besi utk polis (petugas) prk yg di lelong. so aku plan nak bg iman locker ni sebab dia tinggi. comey plak ada warna oren tu, sesuai utk kanak2. so almari iman bg kat amal..almari amal bg kat irfan. gitulah plan nya.  tapi mana ada ruang dah dlm bilik tu nak masuk almari. tu yg terpaksa susun atur semula. ni semua projek ahad lepas. nak dijadikan cerita, tgh nak alih2 katil tu tetiba prakkkkkkk katil anak runtuh! phewwww!!! jenuh en.suami terpaksa plak bertukang betulkan katil masa tu. udah ler tgh puasa. kesian sgt kat dia. en.suami kata, klu runtuh lagi, kta beli je katil baru utk anak. ewahhhhh mama suka je hahaha...
sebenarnya dah pernah runtuh pun sebelum ni katil tu.


so ini susun atur terkini bilik anak2.
masuk2 je nmpk katil tu. dulu katil tu letak tepi dinding kiri, now letak bawah tingkap. 

 ni pula sy snap dr katil anak. sudut belajar masih tak berubah kecuali dah diletakkan locker besi oren kat kiri tu. belah kanan pula letak rak ikea tu.
memang setiap sudut setiap ruang penuh dgn mainan anak2 aje hahaha
takyah nak heran sgt lah ya hahaha

 almari amal letak belah sini (ruang lama katil). kat pintu tu tempat sidai tuala anak2. ingat nak tukar label storage tu semua. tp blm berkesempatan. hujung tahun ni insyaa Allah.

 so locker oren tu jadi almari iman dan almari kecik tu jd irfan punya. alhamdulilah semua muat dlm bilik kecik ni. tapi isi dalam almari blh di tukar. sabtu or ahad ni lah mamam buat ya hehe.

 katil anak2 kat tepi tingkap.
dah 2 malam depa tido atas katil ni.
mcm pelik ek statement ni? sblm2 ni tido mana?
ok sbnrnya before ni anak2 tido dlm bilik ni juga tapi kena bentang tilam besar kat bawah utk depa berdua. amal tu ha...takut tido sorang2. nak jugak tido sebelah abg dia.
harap dgn susun atur baru ni, depa kekal tido kat katil masing2.
lagi kan...iman amal ni, klu masa cuti je mesti nak tido depan tv. jumaat malam dan sabtu malam mmg akan tido depan tv. dah terbiasa mcm tu. 



 ini ruang utk tarik katil bawah tu di malam hari.
that is why tak letak apa2.
insyaa Allah weekend ni en.suami akan grill tempat gantung sejadah kat bawah deretan kereta tu. haritu en.suami dah tak larat.


itu ajelah. bye semua!

Friday, June 24, 2016

checklist persiapan raya yang belum selesai

assalammualaikum =)

stress dgn kerja2 kat sekolah.
aku bukan jenis yg bertangguh kerja. tapi still berderet kerja dlm to-do-list
sbb kerja tu tak pernah habis.
asik bertambahhhhhh jer.
aku bukan robot.
aku manusia yg kenal erti penat dan sebagainya.
Allahuakbar.
stress.
moh ler kita layan benda yg indah2...cthnya persiapan nak raya ni miahahahaaa

ada beberapa je lagi yang belum selesai:

~ songkok raya all boys
~ sampin irfan dan abg iman
~ seluar raya en.suami. penting ni sbb nak match dgn kurta dia. 
~ masuk duit raya dalam sampul raya

ahad ni cleaner dtg rumah untuk cont cuci rumah.
last wk dah dtg sekali untuk buang sawang, cuci kipas lap habuk2 yg suka je dtg balik habuk2 ni.
ahad ni dtg lg utk cuci tingkap dan grill serta cuci toilet..maybe cuci peti ais sekali.
setel urusan rumah sendiri.

sabtu depan plak cleaner akan dtg ke rumah mak di kg juga untuk urusan pembersihan rumah.
heyyyy kata nak raya! hahaha

oh ya, kat villa comel kami tahun ni takde ganti apa2 yg baru pun melainkan hamparan baru di ruang tamu. tikar lama tu dah teruk sgt dah tercabut2 dan tajam..agak bahaya utk anak2.

kami plan hujung tahun ni nak cat wall dalam rumah and tukar sofa. sebelum raya tak sempat buat. 

the best part is deco raya tahun ni bertemakan #ToysEverywhere

mana tak nya..anak2 aku gasak main kat ruang tamu
layan je lah.
tapi mama akan pastikan toys tu semua dlm keadaan tersusun dgn baik.
bila ada yg nak dtg beraya nnt, hangkut je semua sumbat dlm bilik anak2 hahaha

ni sebahagian toys kat ruang tamu. 
nmpk tu leka dia bermain kat situ.

itu ajelah. 
nak hadap kerja ni.
bye semua!
Designed by UMIESUEstudio 2014 : TEACHER AZIMAH