FOLLOWERS

Tuesday, December 16, 2014

DIY Project on weekend #11 ~ wall deco dari perca Japanese cotton

assalammualaikum =)

salam pagi selasa buat semua
jom sambung citer diy saya
diam tak diam dah 11 projek diy yg sy buat :-)

kali ni sy buat wall deco dr kain cotton.
perca baju raya 2014 hehehe
klu rajin google mmg byk dah idea mcm ni org buat
cantik2 belaka
ni kira idea utk org yg budget ciput lar kan
klu ada budget better beli original wall deco
frame dr canvas semua tu
kat kaison cantik cantik semuanya
harga pun berpatutan amat

 bahan2 yg digunakan:
1) perca kain cotton (kalau kain licin susah sket kot. better guna kain cotton english design tu pun lawa2)
2) polisterine mengikut saiz yg dikehendaki. aku tak beli pun polisterine ni. recycle yg lama je.
3) measurement tape
4) gam uhu
4) heavy duty tape

mula2 tu potong lar kain dgn saiz besar sedikit dr saiz polisterine td.
pastu lekatkan guna gam uhu aje
eh jap. lupa..aku iron dulu nkain tu bg hilang kedut2.
bila dah siap gam..

 beginilah hasilnya..
kemudian lekatkan di dinding rumah anda menggunakan heavy duty tape.
susunlah mengikut citarasa sendiri.
eh apsal dah mcm citer memasak plak bunyi nya ni muahahaha

 aku letak kat hallway vck.
frame tgh2 tu pun aku print out sendiri atas glossy paper then masukkan dlm frame putih

 close up sket.
ramai gak yg buat 3 frame di susun 
cantik juga mcm tu
ikut citarasa masing2 lar kan

dah siap...

itu dulu ya, bye semua!

#TetibaRasaDahLamaTakCeritaPasalAnak2

Monday, December 15, 2014

my 2015 planner

assalammualaikum =)

1st time ni ada planner yg proper
sblm2 ni sy cuma ada buku nota yg dlm tu saya catatkan segala mcm info utk tahun tersebut
biasanya dipenuhi dgn minit mesyuarat huhuhuhu

so thn ni tergerak hati nak punya planner yg proper
bagi yg rajin dan punya banyak masa blh buat sendiri
google jer free planner for printing
belambak keluar
susun ler sendiri ikut kehendak kan

tapi sy ambik jalan mudah aje hahaha
saya beli softcopy dari fizah
boleh jenguk blog dia ya


nak beli hardcopy pun blh
byk pakej yg fiza sediakan
memandangkan kat vck ada semua dah utk kerja2 printing dan binding
maka sy beli aje softcopy

 cadang asal nak ikut idea fizah utk laminate warpping paper yg cun2 utk jd cover dpn belakang
tp bila tgk cover ni pun dah cun dan ceria
sy just letak plastik cover ajer habis citer hahaha
aku mmg suka memudahkan kerja uhuk

complete fizah sediakan dlm ni tau
ada daily planner
ada mothly planner
ada ruang utk daily menu
ada ruang notes utk catat minit mesyuarat
ada mcm2 lah
1 jer yg takde..sbb sy beli softcopy maka tak dapat monthly tab huhuhu
nak buat sendiri i is malas
so takyah ada pun takpe kot

sape2 berminat blh contact fizah utk tempah ya
yuzai_angah@yahoo.com

itu dulu...bye semua!

VCK: makeover master bedroom part 3

assalammualaikum =)

marilah habiskan cepat entry pasal makeover master bedroom ni
sebab ada byk lagi benda nak citer
excited!
*dah ada yg tau kot hikhik*

ok ini sambungan dari 


part 3 ni takde apa ponnn
biasa2 aje
apa yang penting semua kena sentiasa dlm keadaan kemas dan teratur

 part 2 dah tunjukkan bhgn left wall
so ini bhgn right wall
kat sini ada almari makeup, drawer pakaian baby irfan dan tempat gantung tuala dan tudung tu
agak crowded
tapi still tersusun dan kemas kan? kan?

simple je
mmg masa beli dulu pilih yg takde chair, pilih yg style cermin panjang mcm ni
blh nmpk dr hujung kepala smpi hujung kaki
lagipun aku bkn jenis bersiap sambil duduk
kalau letak bunga kat tepi kotak tisu tu cantik gak kan?
tp tu lar, aku bkn peminat bunga
dlm bilik ni dah ada 2 jambak bunga
cukup lar
kang jd mcm tmn bunga plak
ta suka sebenarnya crowded.

habis citer pasal master bedroom
moga dpt dijadikan inspirasi buat kwn2 semua
btw, kalau nak belajar mcm mana orang lain deco rumah dan susun atur dalam rumah
join 2 group ni dlm fb:

#Deco rumah ku syurga ku
#kami suka susun atur

tak kira rumah flat ke..rumah sewa ke.. rumah kuaters ke..rumah banglo ke..rumah kampung ke...
semuanya berhak utk kita deco cantik2
sebab di situlah tempat anak2 kita membesar 
kita pasti nak sediakan yg terbaik buat anak2kan?
susun atur juga amat penting
jangan bila keluar rumah jer bkn main cantik
tapi bila tgk rumah, masyaAllah
kena rajin kemas rumah ya,
buang jika dah tak elok
sedekahkan jika masih elok tp dah taknak
jgn semuaaaaaa nak dijadikan 'peradak' hahaha
ramai yg punya complete package 
rajin mengemas dan rajin memasak
hats off buat mereka!

itu dulu ya...bye semua!
Designed by UMIESUEstudio 2014 : TEACHER AZIMAH