FOLLOWERS

Tuesday, February 02, 2016

anak bongsu saya

assalammualaikum =)

lama dah mama tak story pasal anak kecik mama ni..anak bongsu mama.
dia dah mula tau kot yg dia anak bongsu, manjaaaaaaaa sgt!
lagi 3 bulan je utk dia genap 2 thn. 
semua benda dah faham..tapi cakap blm tau.
ada lar sket2 yg dia dah blh cakap: mama, ahh (abah), pok (keropok), air, miau (Kucing),
wong (burung), ball, bang (abang)..eh banyak jugak yg dia dah blh cakap. walaupun x pandai cakap dgn btl lg, tp mulut bising. mcm2 bunyi dah keluar utk dia communicate dgn semua org. comel.

 setiap ptg, dia akan smpi umah dlm kul 6.15pm.
masa dia nampak je mama, dia akan merengek manja yg semua org akan gelak tgk dia..abang2 dia siap ejek2 dia...sebab bunyi rengek dia sgt mengada. mama dah faham dia nak apa. nak susu atas riba mama sambil layan 613 hehehe..
habis 8oz, dia mesti keluarkan bunyi arghhhhh (tanda dah puas)
tak ke comel tu? hilang penat tgk keletah dia ok. 

 anak2 mama, semua jenis tido lambat terutama time cuti sekolah.
so dia ni pun sama, tido lambat.
akibatnya bgn tido pagi2 pun lambat lah..mama blh selesai byk kerja rumah sblm dia bgn tido.
berat? Allahuakbar, dah lama tak timbang. tapi mama menyenget dah bila dokong dia. terasa beratnya.
alhamdulillah, dah lama tak demam. biasanya kalau demam tu yg dia takmo makan takmo susu maka berat bdn pun susut. sekarang mmg tgh kuat mkn dan kuat susu..
pipi pun dah tembam. 
mama doa sgt2 moga anak2 mama sentiasa sihat. amiinn

 lagi satu kegemaran dia ni, sgt suka membongkar mainan.
part ni mmg dia juara.
mainan mmg byk lah...dah mama tauke mainan hahaha
seronok tgk dia main.
seronok tgk dia naik moto hijau
seronok tgk dia naik car
seronok tgk dia membesar depan mata.

 tido malam pun elok aje sekarang ni. 
buaian tu..actually kalau simpan pun takpe, dia blh je tido bawah tp kena tggu dia btl2 mengantuk lah.
mengantuk mcm mana pun dia takkan merengek..sbb seronok main.
pernah dia terlentok2 depan tv dlm keadaan melutut, punya dah ngantuk sgt.
cpt2 mama baringkan, terus tido.
oh irfan, rindunya mama nak gomol2 kamu sekarang ni.

 kalau mama marah dia, pandai dia pujuk mama. 
dia akan panggil mama dgn nada yg paling lembut: mamaaa..mamaaa..cair mama tau.
kadang saja je buat2 marah sbb nak tgk dia pujuk mama hehehe
sekarang ni kalau balik kg, berkumpul dgn sepupu2 dia, mmg dia dah tak geng dgn mama. 
dia akan join sepupu2 dia main berlari ke sana ke mari keluar masuk rumah atuk.
so mama blh terlentang senang hati depan tv muahahaha

muhammad irfan hadiy
pejam celik pejam celik dah nak masuk 2thn anak bongsu mama ni.
bila menyusu mama masih pegangkan botol dia. actually dia blh aje pegang sendiri tapi saja mama nak pegangkan, anak bongsu...mestilah manjaaa kan??
mama sayang sgt kat dia..
bkn kat dia saja..kat semua anak2 mama

tetiba rasa lambat sgt masa hari ni nak ke petang.
tak sabar nak jumpa dia, peluk cium dia..gomol2 dia.
rindu bau dia

itu aje...bye semua!

Tuesday, January 19, 2016

pertemuan di Pearl Haya

 assalammualaikum =)

update laju2-pastu nak solat zohor-pastu sambung kelas lagi sampai 4.25pm
phewwwww!
hakak fenat hokay.
tak sabar nak cuti 3 hari weekend ni.
last wk kerja 6 hari, rasa nak fitammm!

so sabtu lepas ada ladap di msu.
pergilah kami..SYMP kannn.
lepas ladap yg best hikhik
lama dah tak reward diri sendiri
hujung thn lepas perabih duit utk persekolahan anak2 je.
so dah alang2 ke shah alam ni, moh kita beli sesuatu utk diri sendiri
terjah pearl haya.
dapatlah tudung baru.

ini TA dan acik haza 
kenal dari dunia blog
and now dia loyal customer TA Preloved Toys.
terima kasih byk ya haza..bg sokongan pd business kecil-kecilan sy.
dapat jumpa haza kejap di depan pearl haya COD toys.

acik haza tinggi.
tetiba i rasa kemetot hehehe

acik haza rushing ke tempat lain pula
tak sempat nak lunch sama.
pastu jumpa juga dgn family my kak cho.
kak cho baru sihat dr denggi.
tempoh hari masa dia warded tak dapat nak melawat.
so now dpt jumpa dia-menjebakkan dia shopping tudung PH juga muahaha
pastu lunch sama2 di wang solo.
sempat borak kejap aje dgn kak cho sbb dia rushing nak hntr husband masuk kerja ptg. 
sy plak rushing nak balik ambik anak2 cpt dr rumah pengasuh sbb iman tak sihat masa ni.

tgk lah tu, acik haza pakai shawl.. kak cho pun pakai shawl. elokkkkkk je.
apsal bila TA pakai shawl aku rasa serabut gila??? habis kuar rambut huhuhuhu

itu aje bebel2 di tgh hari.
bye semua!!

Monday, January 11, 2016

VCK: susun atur baju sekolah anak2 yang telah siap di gosok.

assalammualaikum =)

moh citer sket laju2 pasal susun atur baju sekolah anak2 yg dah siap di iron kat vck ni.
thn lepas, amal baru pra, hanya ada 3 pasang baju purple + 2 pasang baju sukan. 
tahun ni amal dah tahun 1, 5 pasang baju pagi + 5 pasang baju ptg. iman juga mcm tu.


tahun lepas, semua sy gtg kat sini termasuk 2 tuala anak dan 2 sejadah anak.
tahun ni dah tak muat.
tgk lah ni, dah penuh dgn baju sekolah anak2 aje.
nak bagi comel susun atur nya, sy guna hanger kuning yg sama ni, beli kat ikea. saiz tak kecik tak beso, sdg elok utk baju anak2. 
blazer iman tu bg hanger biasa aje, sbb nak bawak ke sekolah, tinggal kat sek utk tempoh setahun.

so kat mana plak sy gtg tuala dan sejadah anak?
haaaaaa tu yg baru.
bilik anak2 sy idak ler beso, seconet je. 
so perlu kreatif utk pastikan susun atur di bilik ni sentiasa rapi.
bila google, sy tgk ada yg hang baju sek anak2 kat laluan di antara bilik, dr ruang tamu ke dapur. 
cantik juga buat mcm tu sbb depa masih susun elok. 
TAPI sy tak berkenan pula bila pakaian bergtg di luar bilik, semak mata.
kecik mcm mana pun bilik, pakaian mesti di dalamnya.

maka inilah hasilnya.
en.suami tlg pasang 3 penyangkut tu, 
alhamdulillah, sy puas hati.
tak mkn ruang lain dlm bilik ni, ruang anak2 belajar dan bermain terutamanya.

iman-amal, both dah sy ajar dr awal utk gantung sejadah dan tuala ke tempat asalnya setiap kali lepas guna. sesekali mereka tetap culas. tak apa, they are still kids right?
mulut mama takkan jemu mengingatkan mereka tentang ini hehe

ok tak uolls? ok lar kan?


itu aje..bye semua!

free tips susun atur utk anda: manfaatkan ruang yg ada semaksimum mungkin. be kreatif. 

daaaaaaaaaaaaaa!
Designed by UMIESUEstudio 2014 : TEACHER AZIMAH