FOLLOWERS

Monday, April 30, 2012

klinik pakar kanak-kanak serena

assalammualaikum =)

hari sabtu lepas (28 april 2012) kami sekeluarga ke klinik pakar kanak2 serena di Bukit Rahman Putra untuk mendapatkan rawatan anak2 yg tgh tak sihat ni. harapan kami agar explanation, rawatan dan ubat yg diberi benar2 memuaskan hati sesuai dgn title 'pakar' yg ada pd doktor ni. sy decide utk ke sini hasil dr reseach di internet dan pengalaman kawan2 yg pernah dtg. ramai yg kata klinik ni bagus. harap2 begitulah... maklumlah kami dtg dari sabak bernam, hampir 2jam juga perjalanan ke sini. nak buat mcm mana, tiada doktor pakar kanak2 di sini. takpelah, apa saja yg terbaik utk diberi pada anak2 :-) asalnya sy cuba aturkan temujanji dgn paed di salam specialist hospital, tempat sy melahirkan amal dulu. tp paed bercuti pula weekend ni. 

 demam... nampak wajah tak ceria amal..sedih mama tgk dia 

 iman-amal yg sedang menanti giliran bertemu doctor serena..patient tidak lar begitu ramai so tak lama sgt kami menanti. anak2 blm sampai tahap boring lg.

itu dia dr.serena. kami sgt berpuas hati dgn rawatan, ubat dan explanation yg dia bagi. berikut apa yg doktor telah sahkan mengenai masalah kesihatan anak2 sy:

  • dari simpton2 yg dialami oleh iman-amal, serta pemeriksaan pada salur hidung terbukti IA mengalami mslh allergic hidung dan tekak towards the environment like habuk, debu, sejuk dan panas. tiada masalah pada paru2. they got this allergic from MY genetic owh serius buat mama rasa bersalah again sob sob..
  • allergic ni bkn penyakit so tak perlu risau sgt. tp mesti kena kawal sbb klu dibiarkan ia blh menyebabkan IA mengalami asthma dan ini bahaya!
  • this problem tak blh baik sbb they were always exposed to the environtment right? so doc kata ubat-ubat yg diberi nnt hanya utk mengawal mslh ni supaya tak jadi lbh teruk. ini bermakna tak blh salahkan sesiapa like salah pengasuh or sekolah or whatever tak blh ok. sbb  kat mana2 pun they still exposed to the cause of the problem. hanya blh kawal..like make sure rumah sentiasa dlm keadaan bersih dr habuk dan debu. 
  • no pantang2... especially fruits sbb itu kan sumber utama vitamin. cuma kurangkan pengambilan buah oren. junk food absolutely cannot lar kan sbb mmg tak elok pun. and ais pun reduce lar kan. in fact mmg kat rumah sy no ice at all. klu mkn kat luar jer sesekali orde 'milo ais kurang ais'utk anak2.. pastu cafein pun tak blh ok.
alhamdulillah 2-3 hari ni IA nampak sgt lega dr masalah 'batuk' dan 'selsema' tu. alhamdulillah sgt anak2 rasi dgn ubat2 yg diberi oleh dr.serena. doc kata, mslh anak2 ni tak blh diubati dgn ubat batuk dan selsema sbb diorang sbnrnya bkn batuk dan selsema yg berjangkit tu. ini allergic so kena guna ubat allergic. now takde lagi kahak di tekak amal dan hidung pun dah clear. td mama abah baru jer suluh tekak amal and no more bintik2 merah! lega sgt syukur alhamdulillah! harap anak2 sihat sentiasa lepas ni. please pray for my kids health ok?
thank you readers...really appreciate.

10 comments:

NorHamidah said...

Alhamdulillah..dah sihat sedikit ya Iman & Amal. Akak doakan anak2 Zimah cpt sembuh. Sedih tgk anak2 tak sihat ni. Sebenarnya Zimah mcm akak pun wpun dah lama jd ibu tapi still belajar dr masa ke semasa ilmu keibu bapaan ni. Byk benda yg kita tak tahu sampai la kdg2 anak2 kita yg mengalami baru kita tahu kan. Akak ni dah anak ke-4 baru banyak perkara yg akak tahu psl paed itupun setelah anak ada mslh...Apapun get well soon 4 Iman & Amal ya..

TeacherAzimah said...

terima kasih banyak2 k.midah :-) btl kena sentiasa jd 'pelajar' utk pastikan yg terbaik diberi kpd anak2..

ellynadyra said...

Get well soon iman amal!d

Salmiza said...

Hmmm sedih bila dapat tau anak2 dpt sakit sbb gender kan? Rasa bersalah plk... Xpela zim, doa aje xde pape pd mereka... Br sdikit dugaan...harap2 x berpanjgan...

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam azimah..apa kabar?lama k.atie xsinggah kat sini.K.atie doakn semoga anak2 Azimah akan segera sembuh.Hati ibubapa mana yg xrisau bila anak2 tak sihatkan...
Selamat bercuti juga..

TeacherAzimah said...

thank u so much ;-)

TeacherAzimah said...

insyaallah sal..thanks byk2 :-)

TeacherAzimah said...

alhamdulillah kak anak2 semua makin sihat. thanks ya kak atie :-)

mummy sofea said...

sya pn pelanggan setia klinik kanak-kanak serena ni..puas hti sgt2 stiap kli g jmp dia..dia pndai melayan budak2 dan setiap penjelasan dia dpt menjawab persoalan kita..dia sentiasa update pkembangan bby,bby sya pn suka je pg klinik dia..dr.serena siap offer lagi kt ktorg utk tnya ap2 je soalan ttg pmsalahan bby..ubat2 die serasi dgn bby dan harga yg xmembebankan..wlupn skrang sya dh pindah ke putrajaya tp sya msih bwa bby ke klinik kanak2 serena...

Anonymous said...

nak tya la selalu kalo kita g klinik pakar kanak2 bayaran dalam brape

Designed by UMIESUEstudio 2014 : TEACHER AZIMAH